Calamiteiten telefoonnummer Oskam

030 – 666 66 66

24 uur per dag, 7 dagen per week
uw probleem is onze zorg

Nieuwsberichten


Duurzaam slopen gaat verder dan hergebruik van materialen bij aannemersbedrijf Oskam

Circulair slopen kan naar next step
Lees meerAannemersbedrijf Oskam nauw betrokken bij herontwikkeling historische en monumentale bloembollenkwekerij Veelzorg in Hillegom

Weer een mooi project waar Aannemersbedrijf Oskam trots is om mee te kunnen werken aan het bewaren van cultureel en historisch erfgoed
Lees meerDuurzaam slopen gaat verder dan hergebruik van materialen bij aannemersbedrijf Oskam

21-07-2017 - Circulair slopen kan naar next step

“Duurzaam slopen bestaat al lang en we zijn al heel ver”, benadrukt Peter Kreukniet van de Oskam Groep. “Aan de bron halen we onder meer tl-lampen en plafondplaten eruit.

Daarna gaan we het gebouw afpellen. Dan scheiden we hout, glas, betonpuin, metselpuin en ijzer.

Daarvan wordt gemiddeld 98 procent gerecycled. Dat is belangrijk voor het milieu, immers bouw- en sloopafval zorgen voor het grootste afvalvolume.”

Certificering

Voor certificering volgens de Building Research Establishment Environment Assessment Methodology worden bedrijven bij elk sloopproject op acht criteria getoetst door onafhankelijke auditors. Ook de CO²-uitstoot van de afvalstromen telt mee.

Bij een project in Noordeloos (2016) zijn Kreukniet en de uitvoerders een stapje verder gegaan door complete onderdelen te demonteren, waarbij aannemersbedrijf Oskam als allereerste sloopaannemer in Nederland een BREAAM 4-sterren excellent certificaat heeft behaald.

“Het kost wat meer tijd”, aldus Kreukniet. “Je moet opslag regelen en partijen zoeken die bijvoorbeeld bijzondere ramen kunnen inpassen in hun projecten. Maar op termijn kan het zichzelf waarschijnlijk terugverdienen.”

Circulair slopen

Onder meer in een werkgroep van de Dutch Green Building Council maakt Kreukniet zich sterk voor een omslag naar zo’n intensivering van circulair slopen. “De Milieu Kosten Indicator kan daar een bijdrage aan leveren, omdat daar ook producthergebruik een waardering krijgt.

Duurzaam bouwen is vandaag de dag ontzettend populair. Duurzaam slopen wordt echter nog te vaak vergeten.  De circulaire economie heeft met name betrekking op hergebruik van materialen. Op productniveau is nog een enorme winst te behalen. Daarvan probeert aannemersbedrijf Oskam opdrachtgevers bewust te maken. Onze boodschap is dan ook: betrek de sloop al in een vroegtijdig stadium bij het nieuwbouw project. Hergebruik van materialen en producten voorkomt vernietiging van primaire grondstoffen. Als wij meer tijd hebben om de bruikbare materialen uit het te slopen gebouw te halen, gaan we de kaalslag van primaire grondstoffen tegen en voorkomen we uitputting hiervan. Dit geldt voor zowel nieuwbouw met totaalsloop, maar ook voor transformatieprojecten.

Een nadeel is dat het altijd snel moet”, constateert hij. “Aan nieuwbouw gaat vaak een jarenlange voorbereiding vooraf, sloopprojecten moeten snel en zo goedkoop mogelijk.”

“Wat je in de toekomst zou willen,” besluit hij, is dat we niet alleen materialen recyclen, maar ook complete producten demonteren voor hergebruik.

Dat levert een enorme winst op voor het milieu. Bij een gezamenlijke aanpak met de opdrachtgever en bouwaannemer is het uiteindelijk ook kosteneffectief voor zowel opdrachtgevers als sloopbedrijven en is hier zeker nog een duurzaamheidsslag te behalen!”

Recent gepubliceerd in het Financieel Dagblad en online is dit artikel voor de campagne 'Innovatie in de Bouw' gebruikt door bouwinontwikkeling.nl.

Oskam