Calamiteiten telefoonnummer Oskam

030 – 666 66 66

24 uur per dag, 7 dagen per week
uw probleem is onze zorg

Nieuwsberichten


Duurzaam slopen gaat verder dan hergebruik van materialen bij aannemersbedrijf Oskam

Circulair slopen kan naar next step
Lees meerAannemersbedrijf Oskam nauw betrokken bij herontwikkeling historische en monumentale bloembollenkwekerij Veelzorg in Hillegom

Weer een mooi project waar Aannemersbedrijf Oskam trots is om mee te kunnen werken aan het bewaren van cultureel en historisch erfgoed
Lees meerAannemersbedrijf Oskam nauw betrokken bij herontwikkeling historische en monumentale bloembollenkwekerij Veelzorg in Hillegom

19-05-2017 - Weer een mooi project waar Aannemersbedrijf Oskam trots is om mee te kunnen werken aan het bewaren van cultureel en historisch erfgoed

In overleg met de gemeente Hillegom heeft BOEi een stedenbouwkundig plan ontwikkeld voor de historische bloembollenkwekerij Veelzorg uit 1822. Het idee was om deze voormalige kwekerij om te vormen tot een intieme kleinschalige woonomgeving, met behoud van het originele karakter van de bollenkwekerij.

 

De Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEI) te Amersfoort, heeft de afgelopen jaren de voormalige bollenkwekerij Veelzorg aan de Stationsweg 129-131 herontwikkelt. Aannemersbedrijf Oskam is inmiddels begonnen met de uitvoering van het verwijderen van asbest, het slopen van de bedrijfshal, loods, narcissenloods, koelcel, opslag, garage en compostplaats. Aannemersbedrijf Oskam is hierin, na aanbesteding, nauw bij betrokken geweest, om voor deze mooie, historische en monumentale locatie, een zo goed mogelijke bijdrage te leveren in de zorgvuldige uitvoering van de gevraagde werkzaamheden voor de asbestsanering, sloopwerkzaamheden, bodemsanering en infrastructurele werkzaamheden.

 

Aannemersbedrijf is regelmatig betrokken bij asbestverwijdering, sloop, bodemsanering en infrastructurele werkzaamheden op historische of monumentale locaties en heeft daarin de afgelopen vijftig jaar een grote expertise in opgebouwd.

 

Historie Veelzorg:

In 1822 begon Rutgerd Veldhuyzen van Zanten in Hillegom de kwekerij Veelzorg. Vijf generaties teelden er aanvankelijk aardappelen en groenten, vanaf 1850 vooral tulpen, hyacinten en narcissen. Bij de kwekerij aan de Stationsweg 129-131 kwamen bollenschuren, een kantoor en de kwekerijwoning Vredehof en Veelzorg groeide uit tot een bloembollenexportbedrijf. In 1990 sloot het bedrijf zijn deuren. Het bollenland werd verkocht maar alle gebouwen staan nog onaangeroerd te midden van de bollenvelden.

 

Locatie en gebouw:

Kwekerij Veelzorg is één de gaafst bewaard gebleven bloembollenbedrijven in de regio. Op het terrein staat een aantal waardevolle bollenschuren uit de diverse perioden. Alles is nog in de staat waarin het was toen het bedrijf in 1990 stopte.

Het monumentale complex is het absolute hoogtepunt op het gebied van bollenerfgoed in de Bollenstreek. Van de vijftien bollenbedrijven die ooit aan de Stationsweg in Hillegom zaten, zijn er nog maar twee over. Het is van groot belang dat dit cultuurhistorisch erfgoed van de bloembollencultuur behouden blijft en door restauratie en herbestemming een nieuwe toekomst krijgt.

 

Herbestemming:

Er is de afgelopen jaren een plan ontwikkeld voor de restauratie van de bollenschuren en herbestemming van het gehele complex. Een deel van de gebouwen zal een woonbestemming krijgen en in de hyacintenholkamer, de kraamkamer van de hyacintenteelt, wordt een museum ingericht. Het uiterlijk van de panden wordt zo veel mogelijk ongemoeid gelaten. Zo kan Kwekerij Veelzorg behouden blijven en blijft het historisch erfgoed van de bloembollencultuur in de Bollenstreek zichtbaar.

 

Het plan in het kort:

Op het terrein van Kwekerij Veelzorg komen in totaal 13 nieuwbouwwoningen, die worden ingepast binnen de waardevolle historische bebouwing. Direct aan de Stationsweg komen 5 herenhuizen die samen een klassiek ogend gebouw vormen dat refereert aan de oude bollenschuur die hier ooit stond. Midden in het plan komen 2 luxe gelijkvloerse bungalows. En aan de achterzijde van het plan is plaats voor 6 ruime kavels met de tuin op het zuidwesten en uitzicht over de bollenvelden. Tot slot wordt ook de authentieke bollenschuur gerestaureerd en herontwikkeld tot 5 loftwoningen.

 

Weer een mooi project waar Aannemersbedrijf Oskam trots is om mee te kunnen werken aan het bewaren van cultureel en historisch erfgoed.

 

Kwekerij Veelzorg Hillegom

Cultureel erfgoed Kwekerij Veelzorg Hillegom